Tysk Organisationskommunikation 1

Studienævn for International virksomhedskommunikation

Undervisningssprog: Tysk
EKA: H280008112, H280008102
Censur: Intern prøve, en bedømmer
Bedømmelse: Bestået/Ikke bestået, 7-trinsskala
Udbudssteder: Odense
Udbudsterminer: Forår
Niveau: Bachelor

Fagnummer: H280008101
ECTS-point: 5

Godkendelsesdato: 30-01-2020


Varighed: 1 semester

Version: Arkiv

Fagnummer

H280008101

ECTS-point

5

Fagtitel

Tysk Organisationskommunikation 1

Antal undervisningstimer

2 timer per uge

Fagansvarlige

Navn E-mail Institut
Klaus Geyer klge@sdu.dk Institut for Sprog og Kommunikation

Undervisere

Navn E-mail Institut By
Ana Catarina Kühn Paz anapaz@sdu.dk Institut for Sprog og Kommunikation Odense

Overordnet målbeskrivelse

De beskrevne mål for viden, færdigheder og kompetencer understøttes af de specifikke undervisnings- og arbejdsformer beskrevet nedenfor. Samtidig er undervisnings- og arbejdsformer tilrettelagt i overensstemmelse med prøveformen, som beskrevet under Eksamensbestemmelser, der vurderes at udgøre den mest hensigtsmæssige ramme for udprøvning af den studerendes opnåelse af fagets mål

Målbeskrivelse - viden

Efter endt kursus skal den studerende kunne
  • demonstrere kendskab til forskellige kommunikationsteorier, der er relaterede til og relevante for organisationers kommunikationspolitikker, både internt og eksternt
  • demonstrere kendskab til forskellige relevante genrer i traditionelle og digitale medier

Målbeskrivelse - færdigheder

Efter endt kursus skal den studerende kunne
  • selvstændigt analysere, vurdere og diskutere sammenhængen mellem organisationers kommunikationspolitik og de valgte genrer
  • forholde sig kritisk til valget af medie, genre og sproglige strategier i forhold til en nærmere defineret situation og modtagergruppe

Målbeskrivelse - kompetencer

Efter endt kursus skal den studerende kunne
  • bruge sin viden om sammenhængen mellem kommunikationspolitikken og de valgte genrer til at udfærdige veldisponerede og sprogligt adækvate tekster, både skriftlig og mundtlig
  • på et metodisk grundlag fremføre konstruktivt formuleret faglig kritik, herunder sproglig revision, og foretage evaluering af kommunikationen

Ovennævnte mål opnås gennem en undervisning, der veksler mellem forelæsninger, diskussioner, studenteroplæg og casearbejde, kombineret med studiegruppearbejde og selvstudium.

Indhold

Der gives en indføring i kommunikationsteoretiske problemstillinger med fokus på de genrer, der typisk optræder i organisationens interne og ekstern kommunikation. På dette grundlag gennemføres analyseøvelser samt øvelser i praktisk og skriftlig kommunikation. Skriftligt arbejdes der primært med selvstændig udfærdigelse af tekster inden for relevante genrer ud fra et skriftligt oplæg, med sprogrevision samt i mindre grad med oversættelse af tekster fra dansk til fremmedsproget. Mundtligt arbejdes der især med opgaver og cases, der afspejler organisationens interne kommunikation og den eksterne kommunikation med organisationer i fremmedsprogsområdet. 

Der arbejdes skriftligt og mundtligt med genrer/tematikker som fx virksomhedspræsentationer, pressemeddelelser, annoncer, stillingsopslag, CV, memoer og e-mails samt anden digital kommunikation. 

I undervisningen tilstræbes en løbende koordinering med og afgrænsning over for tematikker, der behandles i faget Tekster i brug. 

Undervisnings- og arbejdsformer

Følgende undervisningsformer kan forekomme på kurset: Oplæg fra underviser og studerende, holdundervisning og øvelser, der tager udgangspunkt i centralt baggrundsstof, og som kan tjene som støtte for indlæringen af tekstuelle og terminologiske karakteristika inden for alle kursets områder. Der udbydes 4 opgaver i semestret, der fordeler sig på skriftlig tekstproduktion og på mundtlige oplæg.

Undervisningen tilrettelægges på en sådan måde, at den understøtter humanioramodellen for aktiv læring og aktiverende undervisning, jf. studieordningens punkt Didaktisk, pædagogisk grundlag og kontakt til forskningsmiljø. Ved undervisningens start oplyser underviseren de studerende om, hvorledes studieaktiviteterne organiseres.

Aktiviteterne på kurset retter sig primært mod at opnå læringsmålene samt forberede den studerende på eksamensformen portefølje.

Undervisningen i faget aktiverer den studerende i følgende undervisningsrum/studierum: 

  • Undervisningsrum, hvor underviser har planlægningsansvar og er til stede
  • Studierum, hvor underviser har planlægningsansvar, men ikke er til stede
  • Undervisningsrum, hvor underviser er til stede, men studerende har planlægningsansvar for konkrete delaktiviteter

Arbejdsbelastning

5 ECTS svarer til 140 arbejdstimer. Arbejdstimerne fordeles på undervisnings- og arbejdsformer som beskrevet i Humanioramodellen, og som er nævnt under punktet Undervisnings- og arbejdsformer, samt eksamen og forberedelse til denne. Underviseren redegør ved undervisningens start for en vejledende fordeling af arbejdsbelastningen.

Undervisningssprog

Tysk

Pensum

200-250 sider.

Eksamensbestemmelser

Eksamensbestemmelser

Navn

Eksamensbestemmelser

Tidsmæssig placering

I slutningen af semestret

Udprøvninger

Forudsætning

EKA

H280008112

Navn

Forudsætning

Beskrivelse

På kurset er det en forudsætning, at den studerende deltager regelmæssigt, aktivt og tilfredsstillende i den pågældende undervisning.

Ved aktiv forstås, at man deltager i de med undervisningen forbundne aktiviteter (almindelig forbredelse, mundtlige oplæg, mindre skriftlige opgaver, etc.). Underviseren specificerer ved undervisningens start, hvad der forstås ved aktiv deltagelse. Med regelmæssig forstås deltagelse i mindst 80 % af de udbudte gange. Med tilfredsstillende forstås, at de oplæg og opgaver bedømmes til bestået.

Registrering af deltagelse i undervisning sker enten via e-læringssystemet eller skriftlig protokol. Den foretrukne metode meddeles ved semesterstart. Som udgangspunkt kan der kun foretages registrering af tilstedeværelse ved en given undervisningsgang, såfremt den studerende har været fysisk tilstede i lokalet under hele undervisningsgangen.

Det er i forbindelse med den afsluttende prøve den studerendes eget ansvar at vide, om vedkommende har indfriet de med undervisningen forbundne krav om regelmæssig, aktiv og tilfredsstillende undervisning.

Studerende der ikke benytter sig af muligheden for hurtig reeksamen, eller skal op for 3. gang, kan ved næste ordinære udbud vælge om de vil deltage i prøven på ordinære prøvevilkår eller deltage i reeksamen efter de fastsatte reeksamensbestemmelser.

Prøveform

Deltagelse

Censur

Intern prøve, en bedømmer

Bedømmelse

Bestået/Ikke bestået

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Tysk

ECTS-point

0

Uddybende information

-

Reeksamen

Prøveform

Hjemmeopgave

Censur

Intern prøve, en bedømmer

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Omfang

10 - 12 normalsider

Aflevering af besvarelse

Besvarelsen skal afleveres i SDU´s e-læringsportal. 

Uddybende information

-

Afsluttende prøve

EKA

H280008102

Navn

Afsluttende prøve

Beskrivelse

Kurset udprøves ved aflevering af porteføljeopgaver 
Ved afslutningen af semestret afleverer den studerende 3 ud af 4 udbudte opgaver, der indgår i en porteføljemappe. Underviseren kan i løbet af semestret bede den studerende om at revidere opgaver, der skal indgå i porteføljemappen.

Der gives 1 karakter, som er udtryk for et gennemsnit af karaktererne for de afleverede porteføljeopgaver.

Prøveform

Portfolio

Censur

Intern prøve, en bedømmer

Bedømmelse

7-trinsskala

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Sprog

Tysk

Aflevering af besvarelse

Besvarelsen skal afleveres på SDU´s digitale platform

ECTS-point

5

Uddybende information

Bedømmelseskriterier:
Under hensyntagen til karakterbekendtgørelsen og til eksamensformen og niveauet på BA-uddannelsens 4. semester lægges der vægt på, i hvilken grad den studerendes præstation lever op til ovennævnte målbeskrivelse. Der lægges i bedømmelsen endvidere vægt på, i hvilken grad den studerende behersker de generelle kompetencer, særligt pkt. 3-5, 9-10 and 12-13. Karakteren gives i henhold til gradsopfyldelsen af målbeskrivelsen som beskrevet i karakterskalabekendtgørelsen.

For studerende der tager faget som en del af et godkendt udlandsophold:

Kurset udprøves ved aflevering af porteføljeopgaver, jf. eksamensbestemmelser ovenfor. Der opstilles ikke forudsætning for prøven.

Ved afslutningen af semestret afleverer den studerende 4 ud af 4 udbudte opgaver, der indgår i en porteføljemappe. 

Forudsætninger

Type Forudsætningsnavn Forudsætningsfag
Udprøve H280008112, Forudsætning H280008101, Tysk Organisationskommunikation 1

Reeksamen

Beskrivelse

Reeksamen afvikles som en skriftlig prøve, som består af en friere opgave ud fra et skriftligt oplæg samt en oversættelse.

Prøveform

Skriftlig stedprøve

Censur

Intern prøve, en bedømmer

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Varighed

5 timer

Omfang

Friere opgave max. 2400 typeenheder. Oversættelse max 1000 typeenheder

Hjælpemidler

Alle hjælpemidler plus internet, jfr. studieordningens punkt om Digitale prøver samt hjælpemidle

Udlevering af opgave

Opgaven udleveres i SDU´s e-læringsportal. Afleveringsdatoen offentliggøres som en del af den endelige eksamensplan.

Aflevering af besvarelse

Besvarelsen skal afleveres på SDU´s digitale platform.

Uddybende information

Bedømmelseskriterier: Som ved ordinær eksamen, se ovenfor

Skema for faget

Fagudbud

Udbuds periode Udbudstype Profil Uddannelse Semester
Forår 2021 Obligatorisk BA International Virksomhedskommunikation (180 ECTS) tysk/kommunikation, Optag 2019 BA IVK Tysk | Bachelor (BA) i international virksomhedskommunikation i tysk | Odense 4
Forår 2021 Obligatorisk BA International Virksomhedskommunikation (180 ECTS) tysk/medier, Optag 2019 BA IVK Tysk | Bachelor (BA) i international virksomhedskommunikation i tysk | Odense 4
Forår 2021 Obligatorisk BA International Virksomhedskommunikation (180 ECTS) engelsk/tysk, Optag 2019 BA IVK 2 fremmedsprog | Bachelor (BA) i international virksomhedskommunikation i engelsk og tysk, Bachelor (BA) i international virksomhedskommunikation i engelsk og spansk, Bachelor (BA) i international virksomhedskommunikation i tysk og spansk | Odense 4
Forår 2021 Valgfag TOMPLADS Virksomhedskommunikation, organisation og turisme Samdrift (BA) | Odense
Forår 2021 Udvekslingsstuderende

Uddannelser fagbeskrivelsen indgår i

Profil Uddannelse Semester Udbuds periode