AI507: Kunstig intelligens og samfund

Det Naturvidenskabelige Studienævn

Undervisningssprog: Engelsk
EKA: N400009102
Censur: Intern prøve, to eller flere bedømmere
Bedømmelse: 7-trinsskala
Udbudssteder: Odense
Udbudsterminer: Forår
Niveau: Bachelor

STADS ID (UVA): N400009101
ECTS-point: 7.5

Godkendelsesdato: 03-04-2024


Varighed: 1 semester

Version: Godkendt - aktiv

Indgangskrav

Ingen. Kurset er rettet mod studerende indskrevet på bachelor i Kunstig Intelligens på fjerde semester

Faglige forudsætninger

Akademiske forudsætninger:  Studerende, der deltager i kurset, forventes at have kendskab til indholdet i AI501 (Introduktion til kunstig intelligens) og AI502 (Etik og privathed).

Formål

Kunstig intelligens (AI) bliver i stigende grad udbredt i samfundet med anvendelser, der spænder fra interaktion med robotter og chatbots til integration af AI i hverdagsenheder som Alexa og Internet of Things. Dens indflydelse strækker sig over forskellige områder som sociale medier, gaming, virtual reality og endda felter som økonomi, medicin, online dating, politik og sikkerhed. Mens den brede anvendelse af AI åbner nye muligheder for både individuel og kollektiv trivsel, introducerer den også nye risici for enkeltpersoner, grupper og samfundet som helhed. For at forstå både risici og potentiale for fordele ved AI er det afgørende at tage de sociale sammenhænge, hvor AI anvendes, i betragtning. Dette kursus er designet til at give studerende en indledende teoretisk og empirisk forståelse af disse sammenhænge samt en introduktion til samfundsvidenskabelige perspektiver på AI. For at opfylde dette formål og tage hensyn til feltets karakter har kurset to centrale elementer: En forelæsning med titlen "Introduktion til samfundsvidenskabelige perspektiver på AI" og et forskningsseminar: "Anvendelser af AI og samfund".

Formålet med kurset er at give viden til at forstå de sociale konsekvenser af brugen af kunstig intelligens og lære, hvordan man tager hensyn til dem i udviklingen af intelligente systemer. Kurset bygger på den viden, der er opnået i AI501 og AI502, og det giver en akademisk basis for at studere emnerne i AI510 (Cybersecurity and innovation), som er placeret senere i programmet.

Målbeskrivelse

Kurset giver studerende et teoretisk og metodologisk grundlag, baseret på samfundsvidenskaberne, der ruste dem til at vurdere både muligheder og risici forbundet med brugen af AI. Studerende kan anvende denne viden i udviklingen af kunstigt intelligente systemer.

Viden: Forelæsningsdelen af kurset vil give studerende grundlæggende viden om centrale samfundsvidenskabelige teorier og modeller (primært fra psykologi og kommunikation) til at vurdere muligheder og risici ved brugen af AI inden for forskellige områder, herunder automatisering, Internet of Things, medier, sociale medier og virtuelle spil. Forskningsseminardelen af kurset vil give studerende indledende indblik i de metodologiske grundlag inden for samfundsvidenskaberne.

Færdigheder: Kurset vil give studerende mulighed for at mestre forskellige instrumentelle teknikker: Dette inkluderer (a) kritisk vurdering af videnskabelige beviser om AI og samfundet; og (b) samarbejde i små forskningsgrupper for (c) at anvende AI til at besvare en aktuelt åben forskningsmæssig spørgsmål relateret til AI i sociale sammenhænge og (d) præsentere deres indsigter efter strenge videnskabelige principper. Denne praktiske tilgang sikrer, at studerende ikke kun forstår teoretiske begreber, men også kan anvende dem i praktiske scenarier.

Kompetencer: Ved afslutningen af kurset vil studerende være i stand til at danne en empirisk forankret mening om konsekvenserne af AI for enkeltpersoner, sociale grupper og samfundet som helhed. Gennem den opnåede viden og de erhvervede færdigheder vil de være i stand til at evaluere samfundsvidenskabelige beviser relateret til AI, integrere deres indsigter i udviklingen af intelligente systemer og formidle dem til andre.

Indhold

Kurset består af to centrale elementer: En forelæsning med titlen "Introduktion til samfundsvidenskabelige perspektiver på AI" og et forskningsseminar: "Anvendelser af AI i samfundet". Forelæsningen vil introducere studerende til centrale teoretiske og empiriske bidrag fra samfundsvidenskaberne (især psykologi og kommunikation), der er relevante for skabelse, implementering og virkninger af AI inden for forskellige områder som automatisering, internet of things, medier, sociale medier og virtuelle spil.

Forskningsseminaret vil introducere studerende til metodologiske principper inden for samfundsvidenskaberne, inden de arbejder sammen i små grupper for at besvare et åbent forskningsspørgsmål vedrørende AI og samfundet. De vil præsentere deres resultater efter strenge videnskabelige principper. Spørgsmålet vil blive aftalt med underviseren, hvilket giver klassen mulighed for at tilpasse sig aktuelle innovationer og udviklinger inden for AI og samfundet.

Litteratur

Se itslearning for pensumlister og yderligere litteraturhenvisninger.

Eksamensbestemmelser

Eksamenselement a)

Tidsmæssig placering

Forår og Juni

Udprøvninger

Portfolio eksamen

EKA

N400009102

Censur

Intern prøve, to eller flere bedømmere

Bedømmelse

7-trinsskala

Identifikation

Fulde navn og SDU brugernavn

Sprog

Følger, som udgangspunkt, undervisningssprog

Varighed

SKriftlige eksamen - 1 time

Hjælpemidler

Eksamen er med begrænsede hjælpemidler. Det er kun følgende hjælpemidler som er tilladt:

  • Ordbøger til oversættelse af sprog (fx dansk/engelsk, dansk/tysk osv.) i ordbogsprogrammet fra http://www.ordbogen.com/ i elektronisk form. Browserudgaven er ikke tilladt. Se komplet liste over, hvilke ordbøger som er tilladt, i den separate "Vejledning til ordbogen dot com". Alle andre ordbøger end de tilladte skal være slået fra i ordbogsprogrammet.

Internet er ikke tilladt. Du må dog gå ind på kursets hjemmeside i itslearning i forbindelse med åbning af system "DE – Digital Eksamen" og udfyldelse af evt. test i systemet.

ECTS-point

7.5

Uddybende information

Portfolioeksamen består af følgende tre elementer:
1. Korte gruppepræsentationer ved forskningsseminaret
2. En grupprapport på baggrund af forskningsseminaret
3: skriftlig MCQ eksamen på baggrund af slides fra forelæsninger samt den angive faglitteratur.

Alle tre elementer skal være bestået for at opnå en samlet bestået karakter.

Reeksamensformen vil være følgende for hver af de tre elementer:
1. En individuel præsentation
2. En kortere individuel rapport
3. Mundtlig eksamen uden forberedelse, 20 min. ingen hjælpemidler

Vejledende antal undervisningstimer

70 timer per semester

Undervisningsform

På naturvidenskab er undervisningen tilrettelagt efter trefasemodellen dvs. intro, trænings- og studiefasen. Dette kursus realiserer disse faser gennem to centrale elementer: En forelæsning med titlen "Introduktion til samfundsvidenskabelige perspektiver på AI" og et forskningsseminar: "Anvendelser af AI i samfundet".

Forelæsningen vil give en omfattende introduktion til samfundsvidenskabelige teorier og evidens relateret til skabelse, implementering og virkninger af AI i samfundet. Underviserens input vil blive suppleret af gæsteforelæsere og aktiverende metoder (f.eks. diskussioner, quizzer). Denne fase sigter mod at give studerende den nødvendige viden og et samfundsvidenskabeligt forankret referenceramme for at forstå samspillet mellem AI og enkeltpersoner, grupper og samfund. Desuden vil studerende øve deres færdigheder i kritisk vurdering af evidens leveret af samfundsvidenskaberne. Dermed vil forelæsningen styrke studerendes personlige kompetencer til at danne meningsfulde, evidensbaserede holdninger om konsekvenserne af AI for enkeltpersoner, sociale grupper og samfundet som helhed.

Forskningsseminaret vil introducere studerende til samfundsvidenskabelige forskningsmetoder og give dem indledende viden om skabelsen af samfundsvidenskabelig evidens. I træningsfasen vil studerende blive tildelt små grupper og arbejde sammen om et forskningsprojekt, hvor de anvender AI til at besvare et aktuelt åbent forskningsspørgsmål relateret til implementeringen eller virkningerne af AI på enkeltpersoner, sociale grupper eller samfundet. Studerende vil præsentere deres forskningsidéer, empiriske tilgange og resultater af deres små gruppers arbejde og skrive en fælles forskningsrapport om deres gruppeprojekt. Dette vil øve deres samarbejdsevner samt færdigheder relateret til anvendelsen af AI og den præcise kommunikation af deres egne empiriske indsigter.

Sammen vil forelæsningen og forskningsseminaret styrke studerendes personlige kompetencer, hvilket gør dem i stand til at danne meningsfulde, evidensbaserede holdninger om konsekvenserne af AI for enkeltpersoner, sociale grupper og samfundet som helhed og integrere deres indsigter i udviklingen af intelligente systemer.

Varighed af de enkelte elementer:

  • Forelæsning: 28 timer
  • Forskningsseminar: 42 timer, hvoraf 12 timer er forelæsninger og aktiverende metoder af underviseren (introduktionsfasen), 15 timer er feedbacksessioner til konkrete trin i forskningsprojektet (træningsfasen), og 15 timer er laboratoriesessioner, hvor forskningen udføres (studiefasen).

Ansvarlig underviser

Navn E-mail Institut
Lena Frischlich lefr@sam.sdu.dk Digital Democracy Centre

Skemaoplysninger

Administrationsenhed

Institut for Matematik og Datalogi (datalogi)

Team hos Registratur

NAT

Udbudssteder

Odense

Anbefalede studieforløb

Overgangsordninger

Overgangsordninger beskriver, hvordan et kursus erstatter et andet kursus, når der ændres i et studieforløb.
Hvis der er lavet en overgangsordning for et kursus vil den fremgå af oversigten.
Se overgangsordninger for alle kurser på Det Naturvidenskabelige Fakultet.