Erhvervsøkonomi

Studienævn for efter- og videreuddannelse på samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab

Undervisningssprog: Dansk
EKA: B850019X02, B850019302, B850019402, B850019502, B850019802, B850019902, B850019102, B850019202, B850019602
Censur: Ekstern prøve
Bedømmelse: 7-trinsskala
Udbudssteder: Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Roskilde, Næstved, Odense, Kolding, Vejle
Udbudsterminer: Efterår
Niveau: HD

Fagnummer: B850019X01, B850019301, B850019401, B850019501, B850019801, B850019901, B850019101, B850019201, B850019601
ECTS-point: 10

Godkendelsesdato: 06-04-2020


Varighed: 1 semester

Fagnummer

B850019X01
B850019301
B850019401
B850019501
B850019801
B850019901
B850019101
B850019201
B850019601

Fagtitel

Erhvervsøkonomi

Undervisningssprog

Dansk

ECTS-point

10

Ansvarligt studienævn

Studienævn for efter- og videreuddannelse på samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab

Godkendelsesdato

06-04-2020

Fagansvarlig

Navn E-mail Institut
Jan Anders Sørensen ana@sam.sdu.dk Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi

Udbudssteder

Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Roskilde, Næstved, Odense, Kolding, Vejle

Niveau

HD

Udbudsterminer

Efterår

Varighed

1 semester

Anbefalede forudsætninger

Faget forudsætter aktiv deltagelse og en udstrakt anvendelse af SDU’s e-læringssystem. Deltagelse i faget forudsætter derfor at den studerende aktivt anvender disse funktioner med henblik på maksimalt udbytte af læringsaktiviteterne.

Formål og sigte

Faget formål er at bibringe den studerende indsigt i teorier og metode der danner et erhvervsøkonomisk fundament for specialerne på HD.2.del, samt gøre den studerende i stand til at forstå og reflektere over den praktiske anvendelse i konkrete virksomhedssammenhænge. Der undervises i centrale teorier og metoder om optimering, markedsformer, konkurrence og omkostninger. Dette skal gøre den studerende i stand til:

1) At analysere komplekse erhvervsøkonomiske problemstillinger

2) udarbejde et kvalificeret grundlag for beslutninger, samt

3) formidle sådanne analyser

Indhold

Virksomhedsteori (Theory of the Firm, stakeholders og profitteorier)
  • Produktionsteori samt omkostningsteori og - estimation (Produktionsfunktioner og begreber på kort og lang sigt, Omkostningsfunktioner og begreber tilsvarende på kort og lang sigt, elasticiteter og herunder særligt outputelasticiteter, estimation)
  • Efterspørgselsteori samt omsætningsteori og -estimation (Nyttefunktioner, Efterspørgselsfunktioner og begreber, Elasticiteter og herunder særligt pris-, krydspris- og indkomstelasticiteter, estimation)
  • Markedsstrukturer og konkurrencestrategier (De centrale markedsformer med særlig vægt på monopolistisk konkurrence og oligopol)
  • Prisstrategier og erhvervsøkonomiske modeller (Prisstrategier og mere komplekse modeller eksempelvis forenet produktion og prisdiskrimination)
  • Introduktion til strategi

Målbeskrivelse - viden

Målet er, at den studerende - efter at have deltaget i undervisningen i Erhvervsøkonomi har viden om: 
• Modeller til omverdensanalyse såvel som intern analyse i virksomheden 
• Begreber som avnedes i forbindelse med udformning og implementering af strategien for en virksomhed 
• Begreber der anvendes i forbindelse med optimal sammensætning af produktionsfaktorer 
• Begreber der anvendes i forbindelse med skalaafkast 
• Begreber i forbindelse med omkostninger på henholdsvis kort og langt sigt 
• Metoder til fastlæggelse af markedsformer 
• Efterspørgsel og parametre, der påvirker denne 
• Elasticiteter og metoder til fastlæggelse heraf 
• Teori, metoder og praksis til optimeringsbeslutninger 
• Liniær programmering
• Risikovurdering og følsomhedsanalyser 

Målbeskrivelse - færdigheder

Den studerendes centrale færdigheder består i at kunne: 

• Identificere og formulere en strategi for virksomheden 
• Redegøre for optimal faktorsammensætning med en variabel produktionsfaktor 
• Redegøre for optimal faktorsammensætning med 2 variable produktionsfaktorer 
• Redegøre for kortsigtede og langsigtede omkostnings 
• funktioner og for sammenhængen mellem produktionsfunktioner og omkostningsfunktioner 
• Redegøre for og fastlægge efterspørgselsfunktioner 
• Beregne elasticiteter og redegøre for usikkerhed 
• Fastlægge optimal pris og mængde givet forskellige markedsformer, tidshorisonter 
• Anvende metoder til mere kompleks optimering eksempelvis ved flere markeder og flere varer 
• Anvende færdigheder om optimal sammensætning af produktionsfaktorer på konkrete problemstillinger 
• Afdække omkostningsstrukturer i en konkret virksomhed 
• Identificere sammenhængen mellem produktionsfunktioner og omkostningsstrukturer i en konkret virksomhed 
• Analyse markeder, efterspørgsel og elasticiteter i praksisnære situationer og identificere begrænsninger i analysemetoderne 

Målbeskrivelse - kompetencer

• Gennemføre optimeringsanalyserne i praksisnære situationer og både på simple og komplekse 

Litteratur

Managerial Economics; Mark Hirschey, Eric Bentzen, Carsten Scheibye 2019, 15th edition. Cengage. ISBN: 13:978-1-4737-5835-3
Understanding Strategic management; Anthony E. Henry: 2018, 3th edition. Oxford. ISBN: 978-0-19-966247-0

Undervisningsform

Undervisningen er fordelt over 11 gange á 4 lektioner. Herudover bliver der afholdt 1 arbejdsdag á 6 timer. Arbejdsdagene er for alle hold og tilbydes i Kolding og Slagelse. 
Det er væsentligt at fremhæve, at undervisningen er tilrettelagt som Blended Learning, hvilket betyder, at den studerende mellem de enkelte fremmødegange må påregne en betydelig arbejdsindsats i forbindelse med forberedelse, selvstændig løsning af opgaver, gruppeopgaver og forskellige e-læringsaktiviteter.

Arbejdsbelastning

Den samlede studenterindsats på ca. 270 timer forventes anvendt omtrent således:

Aktivitet    Timer

Konfrontationstimer med fokus på teori 44

Arbejdsdag 6

Forberedelse til konfrontationstimer og arbejdsdag 170

Repetition og eksamensforberedelse 50

Total arbejdsbelastning 270

På fjernhold er det et særligt tilrettelagt forløb.

Eksamensbestemmelser

Eksamen

Navn

Eksamen

Tidsmæssig placering

Opgaven afleveres primo januar med efterfølgende mundtlig eksamen ultimo januar.

Syge-/re-eksamen i februar/marts.

Udprøvninger

Eksamen

Navn

Eksamen

Prøveform

Hjemmeopgave med mundtligt forsvar

Censur

Ekstern prøve

Bedømmelse

7-trinsskala

Identifikation

Studiekort - Eksamensnummer

Sprog

Dansk

Varighed

Mundtlig eksamen: 30 minutter inklusive votering og karaktergivning.

Omfang

Individuel hjemmeopgave: max. 15 normalsider á 2400 anslag (ekskl. bilag).

Udlevering af opgave

Opgaven udleveres elektronisk via Digital eksamen.

Indlevering af besvarelse

Hjemmeopgaven afleveres elektronisk via Digital eksamen.

ECTS-point

10

Uddybende information

Den mundtlige eksamen tager udgangspunkt i den skriftlige besvarelse, men med inddragelse af hele fagets pensum. Den studerende bedømmes ud fra en helhedsvurdering af de to eksamensdele.

Deltagelse i re-eksamen kræver deltagelse i ordinær eksamen i samme eksamenstermin.

Reeksamen

Prøveform

Mundtlig prøve

Identifikation

Studiekort - Fødselsdato

Varighed

30 minutter inklusive votering og karaktergivning.

Uddybende information

Der tages udgangspunkt i hele fagets pensum.

EKA

B850019X02
B850019302
B850019402
B850019502
B850019802
B850019902
B850019102
B850019202
B850019602

Ekstern kommentar

Fag der er identiske med fag, der tidligere er bestået i hh. til gældende bestemmelser kan ikke tages om.

Opdateret 16.10.2020 - Ind- og udlevering via BB ændret til DE

Fagudbud

Udbuds periode Udbudstype Profil Uddannelse Semester
Efterår 2020 Obligatorisk HD 1. del - gældende for studerende optaget pr. 1. september 2020 HD 1. del | HD 1.del | Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Roskilde, Næstved, Odense, Kolding, Vejle