
Forstå dit publikum - deltid
Fagnummer
Fagtitel
Undervisningssprog
ECTS-point
Ansvarligt studienævn
Godkendelsesdato
Fagansvarlig
Udbudssteder
Niveau
Udbudsterminer
Varighed
Anbefalede forudsætninger
De studerende har en BA eller BPA i journalistik eller TV- og medietilrettelæggelse.
Den studerende forventes at kunne inddrage en journalistik virksomhed i løsningen af eksamensopgaven. Det kan være en tidligere praktikvirksomhed, en drømme-praktikvirksomhed eller en nuværende journalistisk arbejdsplads.
Formål og sigte
Formålet med dette valgfag er at styrke de studerendes forståelse af forskellige måder at forstå og engagere publikum samt styrke deres analytiske og kritiske refleksionsevner i relation til arbejdet med publikum.
Den teknologiske udvikling rummer både et stort potentiale, men også store udfordringer for journalistikken. På den ene side betyder mulighederne for interaktion, at det er meget nemmere at inddrage brugerne i den journalistiske proces. Ikke alene kan brugerne være med til at sprede journalistikken via anbefalinger, delinger og diskussion på sociale medier, de kan også i højere grad inddrages i den journalistiske idégenerering og researchproces. Dertil kommer, at medierne aldrig tidligere har haft adgang til mere information om deres brugere, som kan bruges til udvikle og tilpasse journalistikken til brugernes ønsker og behov. De overvåger kliktal, læsetider, besøgssekvenser, tester overskrifter og placeringer via A/B-tests.
På den anden side har den teknologiske udvikling skabt et mediesystem, hvor udbuddet af medieindhold (inklusiv sociale medier) er eksploderet, og journalistikken er i intens konkurrence med andre typer indhold om publikums opmærksomhed. Fordi mediernes indhold ikke længere primært sælges i en samlet pakke (i en avis, en tv- eller radio-flade), kan brugerne i meget høj grad selv sætte deres individuelle indholdspakke sammen, hvilket giver udfordringer i forhold til at skabe tilstrækkelig indtjening hos udbyderne af journalistik. Derfor er nye måder at arbejde med relationen til publikum på også afgørende ikke bare for medierne, men også for demokratiet.
Indhold
Faget vil introducere en række forskellige perspektiver og tilgange til at arbejde med at forstå og engagere publikum, f.eks. hvordan forskellige medier anvender brugerdata til at optimere deres journalistiske produkter, og hvordan nogle medier forsøger at skabe fællesskaber/communities blandt deres medlemmer og anvender digitale værktøjer til at generere nye journalistiske ideer. Dermed har kurset både et hands-on praktisk perspektiv samt et refleksivt og metodisk analytisk perspektiv.
Målbeskrivelse
Målbeskrivelse - viden
Opnår og demonstrerer viden om:
- Forskellige perspektiver på forståelse af publikum (receptionsorienteret fokus) og engagement af publikum (produktionsorienteret fokus)
- Hvordan medier arbejder med/bør arbejde med at forstå og engagere publikum
Målbeskrivelse - færdigheder
Opnår og demonstrerer færdigheder i at
- Anvende den terminologi og de redskaber, der introduceres i undervisningen til at forstå og engagere publikum.
- Anvende de begreber og perspektiver, der introduceres i undervisningen til at reflektere over både praktiske og demokratiske potentialer og potentielle udfordringer ved forskellige aspekter af publikumsforståelse- og engagement.
Målbeskrivelse - kompetencer
Opnår og demonstrerer kompetencer til at
- Anvende de begreber, perspektiver og redskaber til brugerforståelse- og engagement, der introduceres i undervisningen, til selvstændigt at analysere og udvikle brugerforståelse- og engagement på en konkret case.
Litteratur
Eksempler på litteratur:
- Ferrer-Conill, Raul & Edson C. Tandoc Jr. (2018) The Audience-Oriented Editor, Digital Journalism, 6:4, 436-453
- Lewis, Seth, Avery Holton, and Mark Coddington. 2014. “Reciprocal Journalism: A Concept of Mutual Exchange between Journalists and Audiences.” Journalism Practice 8 (2): 229– 241.
- Nelson, Jacob L. 2021. Imagined Audiences. How Journalists Perceive and Pursue the Public. Oxford: Oxford University Press.
- 50 siders selvvalgt supplerende forskningslitteratur om receptions- og produktionsorienteret brugerengagement.
(Den selvvalgte litteratur om receptionsorienteret og produktionsorienteret publikumsengagement skal i eksamensopgaven benyttes til at diskutere eller perspektivere den kommunikationsplan, som udarbejdes og præsenteres til eksamen.) - 50 siders selvvalgt litteratur om kommunikationsteori, fx Agenda-Setting Theory, Framing Theory, Actor-Network Theory.
(Den selvvalgte litteratur skal kobles til kommunikationsplanen til eksamen)
Undervisningsform
Undervisningen foregår både på campus, via Zoom samt som selvstudium på Its Learning, og er en blanding af forelæsninger, casebaseret undervisning og gruppearbejde.
Arbejdsbelastning
Skemalagt undervisning:
Undervisningen afvikles ved 7 x 3 timers forelæsninger i de første uger af september.
Arbejdsbelastning:
Konfrontationstimer (forelæsning): 21 timer
Pensumlæsning/forberedelse: 153 timer
Hjemmearbejde/gruppearbejde: 88,5 timer
Vejledning: 1 time
Forberedelse til eksamen 6 timer
Eksamen: 0,5 timer
I alt: 270 timer
Eksamensbestemmelser
Eksamen
Navn
Tidsmæssig placering
Ordinær eksamen: september (i forlængelse af undervisningen).
Reeksamen: februar.
OBS! Det er ikke muligt at framelde sig dette fag i de første 3 uger af semesteret, da en (eller flere) af fagets eksamensaktiviteter afvikles i samme periode.
Udprøvninger
Eksamen
Navn
Prøveform
Censur
Bedømmelse
Identifikation
Sprog
Varighed
20 minutter
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
ECTS-point
Uddybende information
Eksamensformen er en individuel, mundtlig eksamen på 20 minutter pr. studerende.
Den studerende skal forberede sig hjemme.
Den studerende skal forberede en kommunikationsplan i powerpoint relateret til deres tidligere praktiksted eller seneste arbejdsplads, som skal præsenteres til mundtlig eksamen.
Der vil til eksamen skulle besvares mundtlige spørgsmål relateret til både kommunikationsplan og pensum generelt.
Reeksamen
Prøveform
Identifikation
Varighed
48 timer
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Udlevering af opgave
Via Digital Eksamen
Indlevering af besvarelse
Via Digital Eksamen
Uddybende information
Omfang: max 10 normalsider.
1 normalside svarer til 2400 anslag inklusive mellemrum og noter, men eksklusive bilag, indholdsfortegnelse og litteraturliste.
Antallet af anslag skal fremgå af opgavens forside.
Overskrides det maksimale sideomfang eller fremgår antallet af anslag ikke af opgavens forside kan den afvises, hvilket resulterer i et brugt eksamensforsøg.
EKA
Overgangsregler
Faget er identisk med Forstå dit publikum (B320042101) udbudt på BA Journalistik. Studerende, der tidligere har fulgt faget, kan ikke tage faget igen.
Fag der er identiske med fag, der tidligere er bestået i hh. til gældende bestemmelser kan ikke tages om.
Ekstern kommentar
Fagudbud
Undervisere
Navn | Institut | By | |
---|---|---|---|
Gerd Maria May Hertz | gma@journalism.sdu.dk | Institut for Statskundskab | Odense |
Lene Heiselberg | lhei@journalism.sdu.dk | Institut for Statskundskab | Odense |