Introduktion til Finansiering for cand.merc.aud.
Fagnummer
Fagtitel
Undervisningssprog
ECTS-point
Ansvarligt studienævn
Godkendelsesdato
Fagansvarlig
Udbudssteder
Niveau
Udbudsterminer
Varighed
Formål og sigte
Faget er et centralt, erhvervsøkonomisk fag. Fagets formål er at den studerende opnår viden om investorers og virksomheders finansielle problemstillinger under hensyntagen til usikkerhed vedrørende de fremtidige økonomiske konsekvenser af finansielle beslutninger. Den studerende opnår kompetencer til at håndtere visse finansielle investeringsproblemer og til at indgå i en virksomheds finansfunktion på et assisterende og analyserende niveau. Fagets formål er desuden at give metoder til vurdering af handlingsalternativers økonomiske attraktivitet. Det er således målet med faget, at den studerende opnår færdighed i at anvende fagets metoder i forbindelse med analyse og vurdering af investeringsmæssige og finansielle aspekter indenfor alle typer af erhvervsøkonomiske problemstillinger. I faget indgår også, at økonomiske beslutninger skal inddrage overvejelser om eventuelle etiske dilemmaer ved prioriteringen af økonomisk attraktivitet i forhold til andre ikke økonomiske mål.
Udover at give den studerende viden om investorers og virksomheders problemstillinger inden for finansiering og investering, giver faget også viden om kapitalmarkedernes egenskaber og funktionsmåde. Faget skal desuden give færdighed i at vælge mellem konkrete finansieringsformer og investeringsprojekter under hensyntagen til risiko og evt. øvrige friktioner som f.eks. skat og inflation. Faget skal også give færdighed i, ud fra et investorperspektiv, at kunne sammensætte en optimal portefølje af finansielle aktiver ud fra en vurdering af sammenhængen mellem risiko og afkast og investors præferencer.
Indhold
Faget har tre hovedområder: 1) Rentesregning, 2) Finansielle markeder, finansielle instrumenter og prisfastsættelse af disse og 3) Værdiansættelse af reale aktiver, virksomheders investeringsvalg og kapitalstruktur.
Kernetemaerne i faget er følgende:
1) Rentesregning:
a) Diskontering, annuiteter og perpetuiteter.
b) Intern og effektiv rente.
c) Renters rente.
d) Rentebegrebet med diskret og kontinuert tilskrivning.
2) Finansielle markeder, finansielle instrumenter og prisfastsættelse af disse:
a) Efficiens på kapitalmarkeder.
b) Finansielle investeringer under usikkerhed (optimalt porteføljevalg).
c) Sammenhæng mellem afkast og risiko.
d) Prisfastsættelse af finansielle aktiver, herunder optioner.
e) Prisfastsættelse af afledte aktiver ved brug af binomialmodellen og Black-Scholes-modellen.
3) Værdiansættelse af realaktiver, virksomheders investeringsvalg og kapitalstruktur:
a) Værdiansættelse af risikofrie aktiver og projekter.
b) Værdiansættelse af risikable aktiver og projekter, herunder ved simpel brug af real options metoden.
c) Valg af realinvestering og simple skatteeffekter.
d) Kapitalstrukturteori og kapitalomkostninger samt forståelse af agentkonflikter mellem eksempelvis aktionærer og kreditorer.
e) Egenkapitalfremskaffelse og udbyttepolitik.
Det bemærkes at fagets indhold i langt overvejende grad tager udgangspunkt i en international kontekst, hvilket også afspejles i litteraturen til faget. Kun emnet obligationsteori inddrager en specifik dansk kontekst.
Målbeskrivelse - viden
Vedr. Kernetema 1: Rentesregning:
Viden:
- Forklare for den tidsmæssige værdi af penge
Vedr. Kernetema 2: Finansielle markeder, finansielle instrumenter og prisfastsættelse af disse:
Viden
- Redegøre for, anvende og vurdere betydningen af princippet om fravær af arbitrage.
- Redegøre for kapitalmarkedets funktion og dets betydning for prisdannelsen på finansielle aktiver, herunder at gennemføre simple analyser baseret på princippet om fravær af arbitrage.
Vedr. Kernetema 3: Værdiansættelse af realaktiver, virksomheders investeringsvalg og kapitalstruktur:
Viden
- Redegøre for begreberne agentkonflikter og agentomkostninger.
Målbeskrivelse - færdigheder
Vedr. Kernetema 1: Rentesregning:
Færdigheder:
- Beregne nutidsværdien af betalingsrækker.
- Beregne intern rente mv.
- Foretage givne beregninger med såvel diskret som kontinuert renteskrivning.
Vedr. Kernetema 2: Finansielle markeder, finansielle instrumenter og prisfastsættelse af disse:
Færdigheder:
- Foretage simpel obligationsanalyse og simpel bestemmelse af rentestrukturen.
- Gennemføre analyse og prisfastsættelse af aktier og obligationer, ved inddragelse af bl.a. systematisk og usystematisk risiko og rentestruktur.
- Gennemføre analyse, prisfastsættelse og risikovurdering af simple afledte aktiver, herunder at kunne anvende binomialmodellen og Black-Scholes-modellen.
- Gennemføre en middelværdi-variansanalyse og redegøre for og analysere sammenhængen mellem afkast og risiko og vurdere betydningen heraf for prisdannelsen på finansielle aktiver, herunder bl.a. ved inddragelse af CAPM og flerfaktor-modeller.
- Vurdere sammenhængen mellem investoradfærd og markedseffektivitet.
Vedr. Kernetema 3:Værdiansættelse af realaktiver, virksomheders investeringsvalg og kapitalstruktur:
Færdigheder:
- Bestemme og analysere betalingsrækker for reale investeringsprojekter med udgangspunkt i en differensbetragtning.
- Bestemme, beregne og vurdere virksomheders optimale kapitalstruktur både uden og med inddragelse af skatteskjold, konkursomkostninger og agentomkostninger.
- Bestemme, beregne og vurdere virksomhedens kapitalomkostninger ved inddragelse af bl.a. kapitalstruktur og systematisk risiko (beta).
- Gennemføre værdiansættelse af virksomheders realinvesteringer både med og uden inddragelse af skat og gæld, f.eks. i binomialmodel-ramme.
- Analysere og vurdere betydningen af begreberne agentkonflikter og agentomkostninger i forhold til virksomhedens kapitalstruktur og værdi samt valg af realinvesteringer.
- Beskrive forskellige typer af udbyttepolitik og generelle kriterier ved virksomhedens valg af udbyttepolitik.
- Beskrive egenskaberne ved forskellige typer af egenkapitalfremskaffelse.
Målbeskrivelse - kompetencer
Den studerende skal være i stand til at redegøre for teori og gennemføre analyser i relation til fagets indhold, jævnfør liste beskrevet i indhold for faget. I forbindelse med redegørelse og analyser skal den studerende være i stand til meget tydeligt at redegøre for forudsætninger og de enkelte elementer i analysen ved hjælp af forklarende tekst og ved at angive anvendte formler og anføre hvorledes disse er anvendt til løsning af opgaven.
Endvidere skal den studerende være i stand til mundtligt at redegøre for og forklare teoretiske emner inden for pensum.
Litteratur
Eksempler:
1) Sampak med Bog, adgang til MyFinanceLab og E-bog: ISBN: 9781839617706:
Sampakken består af følgende dele:
a. Corporate Finance, Global Edition, 5/E Berk & DeMarzo I ©2019.
b.Corporate Finance, Pearson eText, Global Edition, 5/E Berk & DeMarzo ©2019 • Online.
c.MyFinanceLab - Instant Access - for Corporate Finance, Global Edition, 5/E, Berk & DeMarzo.
2) Christian Riis Flor, Linda Sandris Larsen og Claus Munk: ”Indledende obligations- og rentestrukturanalyse, August 2016 (er uploadet på itslearning).
Undervisningsform
Fagets lektioner er en kombination af forelæsninger og øvelser. Lektionernes funktion er dels at skabe overblik over det fagets teori og metode og dels at give viden om de centrale begreber og sammenhænge. Desuden tilrettelægges og gennemføres lektionerne således, at der er en hensigtsmæssig faglig progression i gennemgangen. Hermed sikres det, at den studerende får et solidt fagligt fundament for sine studier i faget. I lektionerne indgår også, at de studerende kan få hjælp til at løse både skriftlige og mundtlige øvelsesopgaver. Formålet med de mundtlige øvelsesopgaver er, at den studerende skal øve sig i at redegøre for og forklare teoretiske spørgsmål. De studerendes egen indsats vil være et væsentligt fundament for undervisningen. Det forventes derfor, at de studerende, inden fremmøde til lektionerne, har læst pensum og forsøgt at løse alle de stillede øvelsesopgaver. Denne forudsætning er en central del ved beregningen af fagets samlede ECTS belastning.
De enkelte lektioner kan både indeholde forelæsninger og øvelser. Ud fra en gennemsnitsbetragtning sigtes der mod, at ca. to tredjedele af lektionerne udgøres af forelæsninger, og ca. en tredjedel af lektionerne udgøres af øvelser.
Excel vil i en stor udstrækning blive anvendt til opstilling og løsning af eksempler og skriftlige opgaver til lektionerne.
Arbejdsbelastning
Skemalagt undervisning:
Hver uge i 24 uger vil der blive gennemført 2 lektioner.
Lektionerne vil være en kombination af fremmødelektioner og onlinelektioner.
Maksimalt 25% af forelæsningerne vil blive planlagt til at foregå online. Den konkrete fordeling mellem fremmødelektioner og onlinelektioner vil foretages under betragtning af didaktiske og pædagogiske aspekter. Tilvejebringelse af muligheden for gennemførelsen af eventuelle erstatningslektioner ved aflyste lektioner vil dog kunne medføre, at den realiserede andel af onlinelektioner kan blive højere end 25%.
Arbejdsbelastning:
Forelæsninger: 48 t
Øvelser inkl. foreberedelse: 172 timer
Eksamensforberedelse: 50 t
Samlet 270 timer.
Eksamensbestemmelser
Eksamen
Navn
Tidsmæssig placering
Udprøvninger
Eksamen
Navn
Prøveform
Censur
Bedømmelse
Identifikation
Sprog
Forberedelse
Varighed
Hjælpemidler
Udlevering af opgave
ECTS-point
Uddybende information
Omprøve i samme prøveform som den ordinære eksamen.
EKA
Ekstern kommentar
Studerende, der tidligere har været tilmeldt faget B280007201: Introduktion til Finansiering for cand.merc.aud. skal færdiggøre under denne fagbeskrivelse og udfasningsplanen for dette fag.
Fagudbud
Udbuds periode | Udbudstype | Profil | Uddannelse | Semester |
---|---|---|---|---|
Efterår 2023 | Obligatorisk | cand.merc.aud. heltid, 140 ECTS forløb / Sidste optag 1. september 2023 | Cand.merc.aud. (Heltid 120 + 140 ECTS) - 2023 | cand.merc.aud. | Kolding | 1 |
Efterår 2023 | Obligatorisk | cand.merc.aud. erhvervskandidat, 140 ECTS forløb / Sidste optag 1. september 2023 | Cand.merc.aud. Erhvervskandidat - 2023 | cand.merc.aud. | Kolding | 1 |
Undervisere
Navn | Institut | By | |
---|---|---|---|
Allan Damgaard | alda@sam.sdu.dk | Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse (00) | Kolding |