Undersøgelse og rehabilitering af seneskader – i relation til idræt
Fagets navn
Fagansvarlig
Undervisere
Fagadministrator
Formål og overordnet indhold
Faget skal give den studerende færdigheder i at varetage undersøgelse og behandling af seneskader og deres rehabilitering, herunder introduktion af basal sene anatomi, fysiologi og biomekanik, relevante undersøgelsesmetoder, behandlingsmetoder, samt evalueringsredskaber.
Faget retter sig mod akutte og overbelastningsskader i seneapparatet i både over- og underekstremitet. Dette opnås bl.a. gennem en introduktion til forskning inden for undersøgelse og behandling af seneskader og deres rehabilitering. Den studerende vil desuden blive præsenteret for seneskaders patofysiologi, samt gængse undersøgelses-, behandlings- og evalueringsprincipper. Den studerende vil få gennemgået begrundelse for differential diagnostiske overvejelser, behandlingsplanlægning, øvelsesvalg, progression og evaluering, og dermed relevante kliniske overvejelser i forhold til rehabiliteringen af den specifikke seneskade.
Bemærk at dette fag undervises på Hvidovre Hospital og ikke på SDU i Odense.
Obligatoriske forudsætninger
Sammenhæng mellem læringsmål, undervisnings- og prøveform
Målbeskrivelse - viden
Ved fagets afslutning skal den studerende kunne/have viden om:
- Viden om basale biomekaniske og fysiologiske forhold som gør sig gældende, i forhold til seneskader og deres specifikke opståen.
- Forståelse for analyse af bevægelser og funktion i relation til nogle af de hyppigste og mest alvorlige akutte skader og overbelastnings skader i seneapparatet.
- Forståelse for at anvende og evaluere forskellige undersøgelses- og rehabiliteringsprincipper i forhold til disse skadestyper.
- Forståelse for at kunne anvende denne viden som begrundelse for optimal planlægning af forebyggelse og behandling af seneskader, specielt i relation til rehabilitering, herunder øvelsesvalg og progression, og dermed kunne planlægge aktive tiltag i forhold til forebyggelse og genoptræning af specifikke seneskader.
Målbeskrivelse - færdigheder
Ved fagets afslutning skal den studerende kunne:
- Anvende undersøgelses- og rehabiliteringsprincipper inden for nogle af de hyppigste og mest alvorlige seneskader inden for idræt i både over- og under ekstremitet.
- Forstå og forholde sig kritisk til videnskabelig litteratur inden for seners anatomi, fysiologi og biomekanik i relation til specifikke seneskader.
Målbeskrivelse - kompetencer
Ved fagets afslutning skal den studerende kunne:
- Følger
Undervisnings- og arbejdsformer samt feedback
Undervisningen tilrettelægges på en sådan måde, at den understøtter SDUs bærende principper for aktiv læring og aktiverende undervisning og SUNDs udmøntning heraf i form af FAIR principperne.
Følgende undervisnings- og arbejdsformer samt feedback kan forekomme på faget:
- Der arbejdes med en kombination af forelæsninger og gruppearbejde.
- De studerende forventes at deltage aktivt i diskussionerne under forelæsningerne. Derudover forventes de at bidrage aktivt til gruppearbejdet samt løsningen af opgaverne både under faget og i forbindelse med eksamen.
- I løbet af faget er indlagt tid til fremlæggelse af gruppeopgaver. Det forventes i forbindelse med dette at de medstuderende deltager aktivt og kommer med kritisk feedback til hinanden. Der vil ligeledes være feedback fra underviser.
Aktiviteterne på faget retter sig primært mod at opnå læringsmålene samt forberede den studerende på eksamensformen. De specifikke undervisnings- og arbejdsformer samt feedback-former fremgår af fagets undervisningsforløb på itslearning.
Skemaoplysninger
Forventet arbejdsmængde for den studerende på dette fag
Arbejdstimerne fordeles på undervisnings- og arbejdsformer som er nævnt under punktet Undervisnings- og arbejdsformer og feedback, samt eksamen og forberedelse til denne.
Den studerendes egen vejledende arbejdsindsats er 27,5 timer pr. ECTS. I alt 137,5 timer i dette fag. Timerne fordeler sig på følgende vis:
- Konfrontationstimer: 22,5 timer
- Litteratur: 50 timer
- Øvrig forberedelse, cases og lign.: 5 timer
- Eksamen: 60 timer
Eksamensbestemmelser
Skriftlig eksamen
Navn
Tidsmæssig placering
Udprøvninger
Skriftlig hjemmeopgave
EKA
Navn
Beskrivelse
Faget udprøves ved en individuel skriftlig hjemmeopgave.
Prøveform
Censur
Bedømmelse
Identifikation
Sprog
Varighed
Omfang
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler er tilladt.
ECTS-point
Uddybende information
Under hensyntagen til eksamensformen og det konkrete studietrin lægges vægt på, i hvilken grad den studerendes præstation lever op til målbeskrivelsen, samt i hvilken grad den studerende behersker de i studieordningens nævnte generelle kompetencemål.
Karakteren gives i henhold til gradsopfyldelsen af målbeskrivelsen, som beskrevet i karakterbekendtgørelsen.
Kriterier for udtømmende målopfyldelse